HIV/ARV clinic

In het ziekenhuis is ook een HIV kliniek aanwezig. Hier wordt alles geregeld voor preventie, diagnostiek en behandeling van HIV/AIDS.
De kliniek zorgt voor voorlichting in en buiten het ziekenhuis. Daarnaast kan iedereen zich gratis laten testen door middel van een sneltest. Hierbij is dan een HIV counselor aanwezig die uitleg geeft. Men noemt dit voluntary counselling and testing (VCT). Verder worden er geneesmiddelen verstrekt: anti-retroviral drugs (ARV-drugs) tegen AIDS. De patienten die deze middelen gebruiken komen hier ook maandelijks voor controle. Deze kliniek volgt het nationaal programma dat in Malawi in 2003 door de overheid is opgestart om het AIDS probleem te bestrijden. Onderdeel daarvan is het gratis verstrekken van AIDS-remmers. Het St Luke’s verstrekt inmiddels ARV's aan een grote patientengroep en dit aantal groeit nog steeds elke maand met 25 mensen.
Als laatste regelen zij palliatieve zorg. Patiënten met AIDS die door de ernst van hun ziekte niet meer in staat zijn om naar de kliniek te komen, worden thuis bezocht door het palliatieve team. 

Logo